På hestens premisser: Tara Orlin

Hun hadde egentlig bestemt seg for å satse på dressur, men endte opp med å bli profesjonell horsemanship-trener. Tara Orlin har siden hun var 15 fått opplæring av hestehviskere og trenere i USA, Norge og Danmark. 


Tekst: Tina Aleksandria Hansen
Foto: Madeleine Delp Bergsjø
Publisert: 9. november 2018

TaraOrlin3.jpg
 

Vi møter Tara på en ranch i Hadeland, stedet hun har brukt som base siden hun kom tilbake til Norge etter et lengre opphold i Spania. Nærmere bestemt på AlcantarA Eucestre i Jerez, hvor hun har lært å ri Doma Vaquera av mesteren Alfonso Lopez de Carriosa. Etter intervjuet med Cavalier skal hun ta med seg de to hestene sine, Bonus og Jack, til Danmark. Hestene skal på vinterferie, mens hun skal hente inspirasjon og utdanne seg videre innenfor horsemanship. Hun vil helst til USA, hvor hun har vært ved flere anledninger. Tara er vel det vi kan kalle en ikke helt ordinær 28-åring. 

 
Jeg fikk øyne opp for horsemanship da jeg fikk min første hest, 15 år gammel. Det var en tidligere travhest, en hoppe med mye i bagasjen. Jeg skjønte fort at jeg måtte håndtere henne på andre måter enn bare å ri og at jeg var nødt til å finne en annen, litt alternativ måte å kommunisere med henne på.
— Tara Orlin
 

Da hun var 17 år gammel, flyttet Tara og hesten til en westernranch like ved Hokksund. Der ble hun introdusert for horsemanship. Fascinasjonen av å kunne håndtere hestene fra bakken uten tau og fra hesteryggen uten bitt og sal, gjorde henne sulten på å lære mer. I dag praktiserer Tara såkalt natural horsemanship og er veldig opptatt av et vennlig samarbeid mellom hest og rytter. Det skal være tillit og respekt fra begge parter.  

Stor etterspørsel i Norge

Etter å ha reist rundt og jobbet på ulike rancher i Norge, Danmark og USA, begynte hun å holde egne kurs. Tara reiste fra stall til stall og møtte folk som trengte hjelp til å løse problemene sine. Det som begynte som en lidenskap har blitt et levebrød – og med stor suksess. De fleste som driver med hest i Norge kjenner til Tara Orlin. Nå holder hun kurs nesten hver helg, bortsett fra i vinterhalvåret. Da tar hun seg fri for å selv være elev og studere videre. 

– Jeg gir så mye av meg selv når jeg holder disse kursene. Det er viktig for meg å få ny inspirasjon og faglig påfyll. Det er nettopp det jeg bruker disse vintermånedene til. 

Hun hjelper hester og mennesker med å forstå hverandre bedre, løser problemer som frykt, aggressivitet og lasting på henger. Tara ønsker å drive med hest på den måten som er best for hesten, slik at hesten føler seg verdsatt og som en del av teamet. I tillegg rir og underviser hun i bittløs dressur og friridning. Målet er å kunne gjøre alle øvelser med hesten, uten å måtte bruke noen form for utstyr eller hjelpemidler. Det handler om å få en dyp kontakt med hesten, slik at menneske og hest kan bli ett.

Les intervjuet vårt med bittløs-enthusiast Per Waaler her. 

 

Tillit og gjensidig respekt

Tara tar sats og hopper opp på Bonus, en 7 år gammel norsk varmblods, uten bitt og sal. Som om hun ikke har gjort noe annet i livet. Tilliten mellom de to er sterk. Hun er aldri redd for at han skal gjøre noe som kan utsette henne for fare. Med gjensidig respekt mellom dem bekymrer ikke Tara seg for at hesten skal finne på noe tull. De er venner, men hun er lederen. Det er Tara som gir beskjed om noe er farlig eller ikke. 

Vi spør Tara om hvor skoen trykker mest når hun reiser rundt for å hjelpe folk med hestene sine. Nettopp den gjensidige respekten er en av hovedutfordringene hun møter på.

 
Ofte har ikke hestene respekt for rytterne sine med mindre de sitter med fullt utstyr oppe på hesteryggen. Folk holder hestene stramt i grimen, hestene dytter og tråkker på eierne. Mange mangler grunnmuren hvor de kan be hesten om helt vesentlige, enkle grunnøvelser. 
— Tara Orlin
TaraOrlin2.jpg
 

Tillit er et nøkkelord som går igjen når Tara snakker om forholdet mellom hest og rytter. På spørsmål om hvordan man opparbeider seg tillit, forteller Tara at du må kunne pushe og trekke til deg hesten når den er løs. Hvis du kan få hesten til å trekke seg unna når du ber om det, er det et klart tegn på respekt.  

Tara tror ikke at det hun gjør med hestene er en gave hun har fått, men du må ha engasjementet og viljen til å forstå hesten på deres premisser. Og tålmodighet. Hun er sulten på kunnskap og føler seg ikke utlært. 

– Jeg har mye igjen å lære. Det er det som er så fint med disse dyra. Hvert tilfelle er unikt. Og så lærer jeg som regel noe nytt hver gang og finner nye metoder eller teknikker som fungerer på de ulike hestene. 

 

 

Hva er horsemanship?
Horsemanship er et samlebegrep som omfatter anvendt hestekunnskap basert på en grunnleggende forståelse av hestens naturlige medfødte instinkter og atferd. Horsemanship handler om å samhandle og trene hesten basert på kunnskap om, og anerkjennelse av hestens instinkter og nedarvede særtrekk.