SMS-prat: Silje Bakken

Hun er utdannet berider og jobbet for Blue Hors og red hingster for Tailormade Horses før hun startet sitt eget: Bakken Dressage. Vi har tekstet med dressurrytter Silje Bakken.


Av: Redaksjonen
Publisert: 8. oktober 2021

CA01933D-BB34-4DA8-85C0-B5578B400B1D.jpg

/ foto: privat

 

Hei, Silje! Hvordan har du det akkurat nå?

Jeg er sliten, men glad og tilfreds etter en god dag med fine hester. 

Fortell oss litt om deg selv?

Jeg er 38 år, født og oppvokst på Hamar og har ridd siden jeg var 7 år gammel. Jeg fikk min egen hest da jeg var 15 år. Flyttet til Danmark etter videregående i 2002 og jobbet et år hos Blue Hors. I 2005 begynte jeg på beriderutdannelsen her i DK hos Per Skjærbæk, på Mors. Der var jeg i nesten 10 år med fokus på utdanning av unghester, samt red hingster for Tailormade Horses før jeg i 2014 begynte for meg selv.

 

Du er bosatt i Danmark hvor du har etablert Bakken Dressage. Hva er konseptet deres?

Vi utdanner hester fra de er helt unge og opp til Grand Prix. Vi tilpasser treningsløpet for hver enkelt hest og sørger for god horsemanship og har fokus på god kontakt med kundene. Vi underviser også på alle nivåer. 

Hvorfor valgte du å satse på hest som karrierevei i Danmark?

Jeg flyttet først og fremst til Danmark fordi jeg ville bli berider. Det kan man kun her i DK og i Tyskland. Både sporten og miljøet er større her, og det finnes utrolig mange gode ryttere og gode sportshester. Danmark har kanskje verdens beste hesteavl og man må virkelig holde seg sharp som rytter hvis man skal kunne ri og konkurrere sammen med de beste i verden.

Du har mye fokus på trening og utdanning av unghest. Hva er det morsomste og hva er det mest utfordrende med å jobbe med unghest?

Det morsomste er å se og merke hvordan hestene utvikler seg dag for dag. Man finner stadig nye knapper som bidrar til en positiv progresjon. Det er fantastisk gøy! Det utfordrende er at det går mye energi i å kunne lese hvert enkelt individ og dens behov for best mulig utvikling. Ingen dag er lik en annen og det krever mye av deg som rytter å skulle koble seg på de forskjellige hestene hver dag. 

 

Hvordan vil du beskrive dressursporten i Danmark versus i Norge?

Danmark har som tidligere nevnt noen av verdens beste hester og ryttere. Man er nødt til å hele tiden holde seg oppdatert om hva som skjer i sporten så man klarer å utfordre seg selv nok til å kunne holde tritt med de beste. Det hjelper selvfølgelig å ha en god sportshest, men man må også ri veldig godt og til tider feilfritt for å konkurrere i toppen. Dessuten er det stevner hele tiden og kortere avstander, så det er enklere å konkurrere.

Eier du noen hester selv? Fortell oss i så fall gjerne litt om dem!

Ja, vi eier noen hester selv også. Daylight som er 11 år gammel har jeg hatt siden han var 3 og ridd hele veien. Han kan alle øvelser opp til Grand Prix. Og så har vi noen unghester. De fleste er føll eller 1-2 år og går stadig hos avler. Men det er kanskje spesielt en som skiller seg ut, vår 3 år gamle Grevens Sirius. Han er super i alle tre gangarter og har en fantastisk arbeidsmoral. Han har vi store forhåpninger til. 

 
 
 
3910DC68-2098-43C1-AE54-8C100513AF34.jpg

/ foto: privat

 
 
 

Hva ser du etter i en god dressurhest?

En god dressurhest skal ha tre gode, taktfaste gangarter. Den skal være arbeidsvillig og ha et godt temperament og skal kunne gjøre både store og korte trinn. Utover det bør den ha en «av og på» knapp. Det vil si at de er eksplosive når man vil frem og når man slapper av og skritter, skal de også gjøre det. 

Har du noen favorittøvelser i dressur?

Alle hester tar øvelser ulikt, så for min del er det følelsen fra hver enkelt hest som forteller hvilken øvelse som er favoritten.

Kan du beskrive deg selv som rytter med tre ord?

Analyserende, kjapp og rolig.

Hvordan ser en typisk treningsuke ut for en hest hos deg?

Mandag: løsgjørende øvelser. Tirsdag og onsdag: banearbeid. Torsdag: lett jogg eller fri. Fredag: arbeid på bane. Selvfølgelig alderstilpassede øvelser. Hos oss er også alle hester i paddock hver dag. 

 

Tre tips til noen som ønsker å skaffe seg en lovende unghest innen dressur?

Det er viktig med et godt skritt og en god galopp. Travet kan enkelt formes og forbedres. Gå etter en hest med et godt temperament. Hesten bør være selvgående. 

Hvilke mål har du for det kommende året?

Jeg har flere mål for det neste året: deltakelse i unghestchampionatet i Herning, ha flere hester med i championatet og til hoppekåring, deltakelse i enten Falsterbo eller UVM og finalen i DRF championat.

Hvor er du om 5 år?

Om fem år er jeg her på gården i Haderlsev sammen med familien min. Alt som skal bygges og ordnes er gjort og vi kan nyte hestene og jobben vår.

Helt til slutt.. Fortell oss en funfact om deg selv!

Jeg har en stor svakhet for smågodt! 

 
 
 

/ foto: privat

 
 
logghhooo.jpeg